Wednesday 25 August 2010

Ny president! och en bomb...

Den 7e augusti installerades colombias nye president Juan Manuel Santos. Mer om honom kan ni läsa i min artikel på Kristna Fredsrörelsens hemsida.

Några dagar senare smällde en bilbomb i norra Bogotá, precis intill en av de största radiostationerna. Ingen dog, som tur var, men 9 personer skadades och den materiella förödelsen var stor. När jag åkte förbi där några dagar senare fanns det knappt en enda hel fönsterruta i kvarteret. Bilder av förödelsen finns på Youtube. Alla fördömer attentatet, men ingen tycks kunna säga vem som ligger bakom och ingen har tagit på sig ansvaret. Några menar att det är Farc-gerillan, andra menar att det är högerextremistiska grupper som vill stoppa eventuella fredssamtal mellan gerillan och regeringen. Hur som helst är det första gången på flera år som ett liknande attentat har genomförts i centrala Bogotá och i ett försök att höja säkerheten i staden har polisen infört vägspärrar lite varstans i staden, till folks allmänna förtret, eftersom det innebär ännu längre bilköer och mer trafikstoppning än vanligt.

Som vanligt i Colombia och kanske framför allt Bogotá är konflikten ständigt närvarande, men ändå väldigt långt borta ifrån de allra flestas medvetande och dagliga liv. Därför kan man paradoxalt nog bli mer upprörd över vägspärrar än över att man har lyckats spränga en bomb mitt i stan.

Bilder ifrån eltiempo.com

Medellín mars 2010

Under påskveckan var jag och Alejandro i Medellín och hälsade på släkt och vänner. Vi passade på att gå på akvarium och terrarium i Parque Explora och hann också med ett besök i den botaniska trädgården.

Klicka på bilden nedan för att komma till fotoalbumet!