Tuesday 10 February 2009

Ny artikel

Nu har jag börjat jobba på riktigt igen efter semester och en vecka med planeringsdagar i Quibdó. Att jobba på riktigt innebär för tillfället ganska mycket frustration med vissa delar av arbetet men även den mindre frustrerande uppgiften att skriva artiklar. En uppgift som tog mig till en av våra samarbetspartners för en intervju. Det vara bara det att det hade blivit något missförstånd och när jag kom dit, togs jag emot av en liten kommitté som väntade, inte på SweFOR utan, på svenska ambassaden! Efter viss förvirring och förlägenhet ifrån min sida, fick jag till slut ändå en 1,5 timme lång intervju. Artikeln (som dock blev betydligt kortare!) kan läsas på Kristna Fredsrörelsens hemsida eller på latinamerika.nu.

Ämnet för artikeln är ett förslag ifrån regeringen att ge gerillasoldater som flyr tillsammans med kidnappade amnesti för de krigsbrott de har begått. Tyvärr utsätter detta både soldaterna och den/de kidnappade för stor fara och vi är många som har oroat oss för konsekvenserna. Idag kunde man också läsa i morgontidningen om hur en läkare och politiker som kidnappades av ELN i södra Colombia i maj förra året, skjöts ihjäl häromdagen under ett flyktförsök tillsammans med deserterande gerillasoldater.

Det finns de som anser att eftersom man har redan har gett massor av avmobiliserade paramilitärer straffrihet för sina brott, är det inte mer än rätt att man gör samma sak för gerillasoldater. Jag har svårt att hålla med. Kanske är jag en för idealistisk mr-supporter, men jag tror inte att två dåliga saker tar ut varandra. Den eventuella vinst för mänskliga rättigheter som man skulle kunna åstadkomma genom regeringens förslag, det vill säga frihet för ett antal kidnappade, är inte nog. Det bör heller aldrig vara ett alternativ att erbjuda straffrihet för grova mr-brott. Fler skulle dock kunna släppas fria genom en förhandling med gerillan, som faktiskt verkar vara villig att ta starta en dialog med regeringen. Frågan är nu därför vad regeringens nästa steg kommer att bli: förhandla och tappa ansiktet genom att ge gerillan politiskt utrymme, eller inte förhandla och riskera att anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att få de kidnappade fria. Pest eller kolera... eller kan de lyckas hitta ett annat alternativ? Vi får väl se. Det är spännande tider att vara i Colombia just nu.