Friday 16 January 2009

Happy happy

Igår var jag och min kollega Carlos på ett utvärderingsmöte med en av våra samarbetsorganisationer: Avre. De arbetar med psykosocialt stöd för konfliktens offer och genomför bland annat workshops för frivilliga hälsoarbetare på landsbygden i södra Colombia. Vi har följt med på tre av de tillfällen då de har hållt dessa workshops, varav jag har varit med de senaste två gångerna. Efter den förra medföljningen fick vi en hel del kritik av Avre och de gick minst sagt hårt åt oss. Det är såklart bra att de har höga förväntningar på vår professionalitet, men jag kände också att det aldrig skulle gå att göra dem nöjda och de nästan verkade förvänta sig att vi skulle vara deras livvakter.
Så inför detta mötet hade jag stålsatt mig rejält och förväntande mig ännu en omgång i allting vi hade gjort fel, men icke! Kanske var det för att jag hade förväntat mig att det skulle vara så hemskt, men det kändes som att vi blev överösta med lovord om hur bra vi hade skött kommunikationen, hur professionella vi hade varit och hur trevligt de hade haft det! Jag höll på att trilla av stolen och Carlos och jag sneglade då och då på varandra i häpnad.
Det kan verka futtigt, men det känns ofta som att våra samarbetsorganisationer klagar på vårt arbetssätt: vi är för långsamma i att ta beslut, vi är för säkerhetskonservativa, vi är för fyrkantiga osv osv. Därför känns det extra bra att för en gångs skull få rejält med beröm.
Så nu ska jag ta helg och njuta av mina framgångar rejält, för vem vet vad som händer på måndag?

Thursday 8 January 2009

Vilka bananer äter du?

För 80 år sedan sköts demonstrerande bananarbetare ihjäl i staden Ciénaga på Colombias atlantkust. De arbetade för Chiquita (som då hette United Fruit Company). Min kollega Sanna medföljde en av våra samarbetsorganisationer, Hijos e Hijas (Barnen), till uppmärksammandet av 80-årsdagen av massakern. Hennes artikel om det hittar du här.

Som Sanna skriver, beter sig tyvärr inte Chiquita mycket bättre idag. För drygt ett och ett halvt år sedan avslöjades det att företaget hade betalat ut stora summor pengar till paramilitära grupper i norra Colombia för att få bedriva sin verksamhet i fred. Tidigare hade man även betalat pengar till gerillagrupper för att få tillgång till mark där man kunde expandera verksamheten. Idag finns inte Chiquita kvar i Colombia, men bananer odlas fortfarande för export och det är tveksamt om de bolag som verkar här idag är så mycket bättre än Chiquita. Arbetsförhållandena för colombianska arbetare i jordbrukssektorn (liksom i de flesta andra sektorer) lämnar en hel del övrigt att önska.

Så det kanske är dags att börja fundera på var bananerna du äter kommer ifrån...

(Mer om Chiquita och paramilitärerna på Amnestys hemsida.)

Wednesday 7 January 2009

Rundbrev nr 3

Har precis skickat ut rundbrev nr 3. Om du inte har fått det i mejlen, hittar du det här, eller via länken "Mina rundbrev" i högerspalten.

Monday 5 January 2009

Juni i Bogotá

Ja, det känns så i alla fall. Januari är den stora semesterperioden här och Bogotá är i det närmaste öde. Luften är klar och man känner dofterna ifrån träden och blommorna. Dessutom skiner solen och det är varmt i luften. Idag när jag var ute och gick fick jag samma känsla som i Sverige precis kring skolavslutningarna. Varför är det inte så här jämt? Bilar borde förbjudas...

Idag var första dagen på jobbet efter tre veckor i Sverige. Det var helt underbart att vara hemma, men det fick mig också att inse att där jag helst vill vara just nu, är faktiskt här. Och när jag klev av flygplanet i Bogotá kände jag att jag hade kommit hem. Jag har inte riktigt har njutit av att vara här innan och halva min tid här redan gått, så nu är det dags att börja. Startar imorgon med att sluta tidigt på jobbet och gå och lägga mig i en park och läsa och kanske äta en glass. För det kan man göra här i januari - när det känns som i juni!